E.M

Apakah E.M?


Efektif Mikroorganisme, atau EM merupakan salah satu teknologi mikrob yang paling popular yang digunakan di seluruh dunia sekarang. EM pertama kali ditemui oleh Dr Teruo Higa, seorang profesor Holtikultura di University of the Ryukyus di Okinawa, Jepun dan produk-produknya telah di pasaran sejak tahun 1983.

Sekarang EM dihasilkan di lebih daripada 54 negara dan terdiri daripada yang berlaku secara semulajadi mikroorganisme yang menguntungkan. Mikroorganisme ini dengan mudah dapat dikelompokkan menjadi tiga kumpulan utama: bakteria asam laktat (umum dijumpai pada produk susu), ragi (seperti roti, bir), dan bakteria phototrophic.

Global Berkesan Mikroorganisme Teknologi telah memperluaskan dalam dua dekad terakhir dari pertanian ke pemprosesan air, kawalan bau, penternakan, kesihatan manusia, dan pelbagai rawatan industri yang lain.

Penyelidikan telah menunjukkan bahawa budaya inokulasi EM ke dalam tanah / ekosistem tanaman dapat meningkatkan kualiti tanah, kesihatan tanah, dan pertumbuhan, hasil, dan high tanaman. Juga ketika digunakan dalam sistem binatang manfaat yang sama telah ditunjukkan. Mikroorganisme ini mempunyai tindakan menghidupkan kembali pada sistem tumbuh dan benar-benar selamat untuk digunakan.

Sejumlah mikroorganisme ini telah lama akrab dengan sektor kesihatan dan industri makanan dan sangat bermanfaat bagi orang, haiwan, tumbuhan tanah, dan air. Tentu, EM Efektif Mikroorganisme tidak kejuruteraan genetik. Selama bertahun-tahun, sifat benar-benar tidak berbahaya dan selamat EM telah dikonfirmasikan selama pelbagai kajian baik di Jepun dan negara-negara lain.

KELEBIHAN MIKROORGANISMA BERFAEDAH (E.M) DALAM TUMBUHAN-TUMBUHAN ATAU TANAMAN

        Antara kesan-kesan dan keajaiban adalah seperti berikut:-

  • Hasil tuaian lebih awal. Ini kerana E.M dapat menguraikan zat makanan pokok yang terkandung di dalam bahan organic dan menukarkannya ke dalam bentuk yang mudah diserap oelh akar yang boleh memendekan jangka masa kematangan tumbuhan.
  • Melanjutkan dan menambahkan lagi masa pengeluaran hasil tanaman. Tumbuh-tumbuhan seperti kacang panjang, timun, terung dan lain-lain memerlukan zat yang banyak semasa berbuah sehingga peringkat matang dan biasanya selepas kutipan hasil pertumbuhannya akan terhenti buat seketika tetapi dengan adanya bantuan E.M, pertumbuhan tanaman akan berpanjangan dan boleh dilanjutkan untuk menghasilkan buah sehingga akhir hayatnya.
  • Meningkatkan kemanisan buah. E.M dapat membantu pembentukan Glukos dan Asid Amino yang boleh meningkatkan kemanisan buah.
  • Meningkatkan produktiviti tanah. E.M juga dapat membantu hasil tanaman supaya masak lebih awal dan melanjutkan masa kutipan hasil tanaman.
  • Membantu tanaman supaya berbunga lebat. Aktiviti E.M dapat meningkatkan kesuburan tanah dan menybabkan tanaman hudup subur. Ia dapat mengeluarkan berbagai hormone yang diperlukan untuk menggalakan tumbuhan supaya berbuah lebat.
  • Mengurangkan bau busuk. E.M juga boleh menukarkan bentuk gas Amonia yang berbau kuat dan busuk kepada bentuk garam Nitrat yang tidak berbau seterusnya bertukar bentuk kepada Nitrogen yang dapat digunakan oleh tumbuhan. 
  • Mengembur dan melembutkan tanah. E.M boleh menghasilkan bendalir dan gas yang boleh mengubah struktur tanah yang keras menjadi gembur dan lembut.